0876 / 170 044
Всяка една машина
Обади се сега
0876 / 170 044
БЕЗПЛАТНА доставка за всички поръчки над 69.99 лв
Блог

Защо ъглошлайфът е толкова универсална машина?

От Деница Бакърджиева | На 23-03-2022 | Категория Машините във времето
Защо ъглошлайфът е толкова универсална машина?

История и развитие


Ъглошлайфът и бормашината/винтовертът са едни от най-универсалните и популярни електроинструменти. Те присъстват във всяка една работилница, гараж и сервиз. И докато бормашината има дълга история и много предшественици, флексът е сравнително ново изобретение. 

Бързоскоростният ъглошлайф е създаден през 1954 г. от немската фирма Ackermann + Schmitt (FLEX-Elektrowerkzeuge GmbH), основана от Херман Акерман и Херман Шмит в началото на миналия век.

От името на компанията „Flex“ остава и популярното разговорно наименование на тази машина в България. Ъглошлайфът се нарича „флекс“ още в Германия, Холандия, Чехия, Словакия, Полша, Хърватия, Румъния, Унгария и Латвия. 

При нас ъглошлайфът често се среща и под имената ракета и болгарка. Много интересен е произходът на думата “болгарка”, която е останала като наименование на машината в Русия и други бивши съветски страни, които през миналия век са внасяли голямо количество български ъглошлайфи. 

Нашите машини са били по-бюджетни за тях и съответно изключително широко разпространени.


ъглошлайфи, произведени в България


Първите ъглошлайфи са били чугунени, тежки и с неудобна форма. За овладяването на тези инструменти е било необходимо използването на много сила, поради липсата на механизми за добър контрол. 

Първите флексове със сигурност не са отговаряли на днешните стандарти за безопасност. В началото ъглошлайфът се е използвал за груба, тежка работа. Благодарение на модификациите в дизайна от 1984 г., машината започва да се използва и за по-прецизни операции - полиране, шлайфане на камък, шлайфане на гипсокартон и др.

чугунени ъглошлайфи

С течение на времето ъглошлайфите сменят своя облик, развиват се и се усъвършенстват. От обикновена режеща машина флексът се превръща в многофункционален инструмент за рязане, шлайфане, заточване, чистене и полиране. 

Двете марки, които изиграват основна роля в развитието на ъглошлайфа са „Flex“ и „Fein“, а най-големите подобрения на машината се случват в края на 90-те. След това флексът вече позволява и шлифоване на детайли, които преди са можели да се обработват само ръчно. 

Междувременно се разработват технологии за прецизна работа върху автомобилни бои и лакове, повърхности от естествен камък, мебели. В този период се разработват и нови методи за полиране – без преходни линии и следи върху метал и неръждаема стомана.


Удобства при работата с ъглошлайф - универсалност


След всички тези подобрения в края на миналия век, ъглошлайфът се превръща в една наистина мултифункционална машина. Благодарение на възможността за работа с различни дискове, флексът става подходящ за обработване на всякакви строителни материали - различни видове метал, стомана, чугун, ламарина, камък, бетон, зидария, дърво и др. 

Той има универсална форма, което го прави лесен за транспортиране и използване на труднодостъпни места. Ъглошлайфът, в сравнение с други металообработващи машини, е значително по-компактен и лек. 

Може да се използва както за тежки задачи, така и за прецизна работа. Флексът на практика може да замести една голяма част от съществуващите електроинструменти - може да действа като шлайфмашина, циркуляр, металорежеща машина, полирмашина и др.


трансформация на ъглошлайфа

В последно време на пазара се предлагат различни видове приставки, които могат да трансформират по-универсалните електроинструменти в много други машини. Например винтовертът може бързо да се превърне в градински свредел само с монтиране на съответния накрайник. 

За ъглошлайфа също могат да се намерят най-разнообразни и странни приставки. Освен стандартните - телени четки и подложки за полиране - съществуват и накрайници като: приставка ролков шлайф, приставка лентов шлайф, резбарско длето, дискове за дърворезба и рязане на дърво, накрайник резачка за дърва, дори патронник, превръщащ флекса в бормашина. 

Тези консумативи вършат добра работа в много случаи, но не винаги могат да осигурят максимална функционалност. Ако ще режете дърва, по-добре го правете с професионална резачка, а не с ъглошлайф. За рязане на метал, шлайфане и полиране обаче можете да му се доверите напълно.

странни приставки за ъглошлайфи

Едни от най-продаваните модели ъглошлайфи на нашия сайт като Makita GA5030R, Bosch GWS 9-125 S, Metabo W 750-125 и Raider RD-AG38 разполагат с много голям брой характеристики, свързани с удобството при работа. 

Всички те притежават следните предимства :

  • ⦿ компактен и лек дизайн 
  • ⦿ удобни са за работа с една ръка 
  • ⦿ имат лесно управление с ергономична ръкохватка и отлична маневреност 

Комфортът при работа и опцията за използване на дискове за различни материали осигуряват възможността за изпълнение на толкова много приложения и задачи. Това са и главните причини ъглошлайфът да бъде толкова популярна и универсална машина.

Деница Бакърджиева снимка
Деница Бакърджиева
Деница Бакърджиева работи като администратор на уеб съдържание и маркетинг в Onlinemashini.bg. Завършила е специалност „Българска филология” в СУ „Св. Климент Охридски“. Занимавала се е с копирайтинг и реклама.
Подобни публикации
DeWalt Wonder-Worker - значение на настолния трион с радиално рамо
Първият трион с радиално рамо е изобратен през 1922 г. Специфичното при него е режещата глава, която се накланя под различен ъгъл, за да се правят скосени разрези, както и разрези под наклон.
Винтовертите - история през годините и иновации
Винтовертите се делят на електрически и акумулаторни, за хоби и професионална употреба. Смята се, че първият акумулаторен винтоверт е произведен през 1961 г. Днес се предлагат винтоверти на утвърдени производители от цял свят.
Makita 6500D - най-емблематичната акумулаторна бормашина
Емблематичната акумулаторна бормашина Makita 6500D е създадена през 1969 г., като тази революция довежда до промяна в цялата строителна индустрия в света. Makita прави иновации както в акумулаторните машини, така и в пневматичните.