0876 / 170 044
Всяка една машина
Обади се сега
0876 / 170 044
БЕЗПЛАТНА доставка за всички поръчки над 69.99 лв
Блог

Духалките за листа. История.

От Деница Бакърджиева | На 16-09-2022 | Категория Машините във времето
Духалките за листа. История.

Духалката за листа е градински инструмент, който произвежда мощна въздушна струя за издухване на отпадъци, листа или окосена трева. Тези уреди се наричат още въздуходувки и се задвижват от електрически или бензинови двигатели, както и от презареждащи се Li-ion батерии. Бензиновите модели традиционно са били с двутактови двигатели, но все повече се използват и четиритактови такива, които са значително по-екологични и щадящи природата.

Духалките за листа могат да бъдат ръчни устройства (т.е. да се управляват и носят само на ръка) или гръбни - за по-удобна продължителна работа. По-големите машини се изработват и с колела, а някои от тези устройства - т. нар. листосъбирачи - могат да засмукват листата чрез вакуум и да ги нарязват чрез специални ножове в голяма торба за събиране.

Първата въздуходувка

Първите въздуходувки изобщо не са били замислени да бъдат въздуходувки - не са имали специална функция за издухване (или събиране) на листа. Няма много информация относно предшествениците на тази машина или развитието ѝ във времето, но се знае, че първата духалка за листа е била бензинова, с раница (гръбна), и предназначена да се използва за пръскане на пестициди, подобно на моторната пръскачка. 

Потребителите бързо разбират, че мощната пръскачка може лесно да се използва и за издухване на листа, отпадъци и прах. Много от тях собственоръчно започват да адаптират машината, превръщайки я в духалка за листа, като спират да добавят пестициди към резервоарите.

Приликите между гръбните пръскачки и гръбните въздуходувки са налични и днес.

Прилика между въздуходувка и пръскачка

Изобретяване и подобрения на технологията

За изобретателя/ първия производител на пръскачката-духалка има спорове, като за създатели се спрягат японската компания Kyoritsu Noki и американеца с нидерландски произход Алдо Вандермолен.

Знае се, че пръскачка с издухване е пусната на пазара през 1947 г. от производителя Kyoritsu Noki. Компанията пуска и цяла серия гръбни машини за пръскане/мъглуване с пестициди и издухване през 1955 г. Но едва през 1968 г. Kyoritsu Noki кандидатстват за патент на този продукт. Компанията се установява в Съединените щати като Kioritz Corporation of America през 1972 г., а след това променя името си на Echo през 1978 г.

Някои източници приписват това изобретение на Алдо Вандермолен. Твърди се, че Алдо е направил един от най-големите приноси в озеленяването, като създал гръбната духалка за листа и в последствие първата ръчно управлявана, задвижвана с бензин, машина за издухване на листа. Тук обаче дати не се предоставят. За съжаление няма никакви патентни заявки от Алдо, които биха потвърдили тези твърдения.

Докато раничните духалки/пръскачки биват предшествениците на днешните духалки за листа, по онова време технолозите се фокусират върху колесни духалки с избутване или „заден ход“. За разлика от ранните модели гръбни въздуходувки, по-новите варианти имат и вакуумен компонент (листосъбирач). Първите духалки с функция вакуум  са проектирани от HL Diehl през 1959 г.

Популяризиране

Осъзнавайки, че техните ранични духалки/пръскачки се модифицират от много хора за използване като духалки за листа, Kyoritsu Noki пускат на пазара първата си официална ранична електрическа въздуходувка през 1970 г., а по-късно и първата ръчна електрическа духалка за листа през 1977 г.

Разработването и продажбата на специализирани вече духалки за листа означавало, че все повече хора - обикновени потребители - ще успеят да закупят и използват тази машина в дома си. Нарастването на продажбите на Kyoritsu Noki/Echo не остава незабелязано от другите компании, предлагащи градинска техника. Weed Eater, Stihl и Husqvarna също разработват и пускат на пазара свои продуктови линии духалки за листа 80-те години.

Потребителите били привлечени от технологията, не само защото улеснявала работата в двора им, но и защото изглеждала като правилния екологичен избор тогава. Например по време на голямата суша в средата на 70-те в Калифорния, собствениците на жилища избират да използват духалки за листа, за да почистват вътрешните си дворове, вместо да ги измиват с маркуч - по този начин спестявали вода.

През 80-те години на миналия век популярността на духалките за листа рязко нараства. До 1989 г. почти един милион въздуходувки се продават годишно в Съединените щати.

Популяризиране на духалките за листа

Екология и подобрения

Въпреки достигането на висока популярност в рамките на няколко години след навлизането на пазара, духалките за листа започват да имат и своите противници скоро след това. През 1975 г. в Кармел, Калифорния дори се забранява използването на тези машини. Реагира се остро на неоспоримото вредно въздействие на уредите върху околната среда – както по отношение на шума, така и по отношение на вредните емисии (заради изгорелите газове от бензиновия мотор).

Първите разработени бензинови духалки за листа са с двутактови двигатели, а двигателите от този тип са изключително надеждни, леки, мощни и евтини, но също така и отделят огромно количество вредни емисии. Освен това, докато самите духалки издават същия ръмжащ звук като повечето други ръчни електрически уреди, лопатките на работното колело в корпуса на двутактовия двигател също създават допълнителен силен шум.

Емисиите са първия проблем, разгледан от производителите, за да се съобразят с разпоредбите, установени за първи път в Калифорния, а по-късно наложени на национално ниво в САЩ. Тези разпоредби трябвало да бъдат въведени в два прогресивни етапа: първият до 1995 г и вторият до 1999 г. 

Първата иновация довежда до по-екологични двутактови двигатели, както и до появата на четиритактови двигатели при градинската техника. Напредването на технологиите води до поява на повече електрически духалки, както и на такива, работещи с батерии.

Средата на 90-те години Echo Inc. първи преработват своите двигатели, така че шумовите емисии да се намалят значително (според тяхна информация с 75%). Тъй като шумът бива движещата сила зад забраните за духалки за листа на много места, други производители също скоро последват този пример.
*Ако работите често с бензинови духалки и листосъбирачи, антифоните трябва да бъдат задължителен предпазен аксесоар за Вас.

Духалките за листа в новия век

Преминаването към електрически духалки за листа намалява значително проблемите с шума и вредните емисии. Въпреки че машините с електрически кабел не са толкова мощни, колкото бензиновите и могат да се използват само в близост до електрически контакт, те все така остават най-търсен вариант за обикновения потребител. Освен това техните шумови емисии са в съответствие с повечето общински разпоредби.

Тъй като производителите все повече се обръщат към презареждащи се литиево-йонни батерии за захранване на всякакви устройства, въвеждането на акумулаторни духалки за листа е следващата логична стъпка. Акумулаторните въздуходувки се справят добре както с шума, така и със замърсяването на въздуха. Освен това могат да се използват навсякъде, дори на места в отдалеченост от ел. мрежа. Също така са и по-маневрени, благодарение на липсата на кабел.

Акумулаторни духалки за листа

***
Духалките за листа са изключително полезна градинска машина с голямо значение най-вече през есента, когато почистването на опадалите листа може да бъде доста трудоемко, особено ако използвате само ръчни инструменти за тази дейност. Почистването на прах, отпадъци и окосена трева също става изключително бързо и лесно с въздуходувката, особено когато говорим за големи количества материал.

Деница Бакърджиева снимка
Деница Бакърджиева
Деница Бакърджиева работи като администратор на уеб съдържание и маркетинг в Onlinemashini.bg. Завършила е специалност „Българска филология” в СУ „Св. Климент Охридски“. Занимавала се е с копирайтинг и реклама.
Подобни публикации
DeWalt Wonder-Worker - значение на настолния трион с радиално рамо
Първият трион с радиално рамо е изобратен през 1922 г. Специфичното при него е режещата глава, която се накланя под различен ъгъл, за да се правят скосени разрези, както и разрези под наклон.
Винтовертите - история през годините и иновации
Винтовертите се делят на електрически и акумулаторни, за хоби и професионална употреба. Смята се, че първият акумулаторен винтоверт е произведен през 1961 г. Днес се предлагат винтоверти на утвърдени производители от цял свят.
Makita 6500D - най-емблематичната акумулаторна бормашина
Емблематичната акумулаторна бормашина Makita 6500D е създадена през 1969 г., като тази революция довежда до промяна в цялата строителна индустрия в света. Makita прави иновации както в акумулаторните машини, така и в пневматичните.