0876 / 170 044
Всяка една машина
Обади се сега
0876 / 170 044
БЕЗПЛАТНА доставка за всички поръчки над 69.99 лв
Блог

Как се работи с лазерен нивелир?

От Деница Бакърджиева | На 29-06-2022 | Категория Как се прави?
Как се работи с лазерен нивелир?

Лазерният нивелир е устройство, предназначено за изравняване (нивелиране) на повърхности. Tой излъчва ярка зелена или червена светлинна линия (лъч) по вертикална и/или хоризонтална ос. Тази линия се възпроизвежда от диод, който е вграден в нивелира. Дължината и дебелината на лъча зависят от самия вид на диода. 

Съществуват различни модели лазерни нивелири, като спецификациите на всеки са свързани с конкретното му предназначение - някои са подходящи за близки, други за далечни разстояния; някои се използват само на закрито, други могат да работят еднакво добре както на закрито, така и на открито.
 
Работата с такива уреди сама по себе си не е толкова сложна, има обаче няколко основни правила, които трябва да се спазват, за да може потребителят да си осигури добра точност на работа, както и по-дълъг експлоатационен живот на устройството.

Най-важното при работата с лазерен нивелир е да не се допуска уредът да падне или да бъде ударен по някакъв начин. Също така е добре да се познават основните видове нивелири и техническите им спецификации. 

За всички останали точки, които е препоръчително да се спазват при работата с такива устройства, може да прочете по-долу в текста.

Видове лазерни нивелири

Според начина на работа и функциите

⦿ Точков лазерен нивелир

Точковите нивелири имат опростен начин на работа, като могат да възпроизвеждат от 2 до 5 лазерни точки. Най-широко разпространеният вид такива артикули са 3-точковите. С тяхна помощ потребителят може да прехвърля точки между тавана, стената и пода. Тези устройства могат да дават точки във всички равнини.

Точковият лазерен нивелир може да се използва за окабеляване, поставяне на тапицерии върху стената, монтиране на осветителни тела и други приложения. Простият дизайн на уреда спестява място. Тези машини са много лесни за боравене. Дават възможност за нивелиране на повече от една повърхност по едно и също време.

⦿ Ротационен лазерен нивелир

Ротационните лазерни нивелири осигуряват завъртане на лъча на 360°, като гарантират изключително точна проекция. Тези устройства произвеждат лазерна точка, а не линия. Това им позволява да проектират ясно видима лазерна линия вертикално или хоризонтално. Ротационните уреди с по-голям обхват работят с дистанционни управления.

Подходящи са за почти всякакви видове задачи за изравняване - независимо дали на открито или на закрито. Използват се за откриване на наклони и референтни точки, както и за нивелиране на подове и др. Предлагат отлична точност и максимален работен обхват.
 
⦿ Линеен лазерен нивелир (Лазерен нивелир с кръстосани линии)

Кръстосаният лазерен нивелир проектира хоризонтални или вертикални лъчи на 180°. Това му дава възможност да се използва едновременно по хоризонтала и вертикала. Някои модели имат възможност да генерират линии на 360°.

Тези уреди са леки, компактни и практични. Лесни са за използване и позволяват проектиране върху всякаква повърхност. С този тип устройства можете да прехвърляте точки от пода до тавана. Предназначени са главно за проекти на закрито.

*Линейни лазери, които нямат пулс функция не могат да работят с приемници.

Видове лазерни нивелири

Според вида на лазерния лъч

⦿ Червен лазерен лъч

Лазерни нивелири с червен лъч са подходящи за различни задачи за нивелиране в закрити пространства. Могат да се използват за монтаж на окачени тавани, шкафове, стелажи, парапети и др. Когато работите на открито е препоръчително да ги използвате заедно с лазерен приемник.

Тези уреди имат продължителен живот на батерията, като цените им не са много високи. Работният им обхват обаче е сравнително малък, а светлината им не е толкова ясно видима в сравнение с тази на зелените лазери. Червените нивелири са по-слабо продуктивни на открито.

⦿ Зелен лазерен лъч

Зелените лазерни нивелири притежават по-голям работен периметър от червените. Освен това са по-добри като технология и осигуряват по-добро изпълнение. Могат да работят еднакво добре и в закрити, и в открити пространства. Притежават лазерни диоди, което осигурява максимална ефективност. Цената им обаче е по-висока в сравнение с тази на червените лазери.

Зелените лазерни нивелири имат нужда от повече енергия от червените, поради това и батерията им може да пада по-бързо. Зеленият цвят на лазера е по-ясно видим, както и по-безвреден за очите от червения. 

*Съществуват нивелири от ново поколение със син лазерен лъч. Синият лазер осигурява перфектна видимост. Пример за такъв нивелир е моделът Nivel System CL4D-B.

Основни точки за изпълнение при работа с лазерен нивелир 

1. Сложете подходящите за Вашия модел нивелир очила. Те са необходими, за да можете по-лесно да видите лазерния лъч на открито.
2. Уредът трябва да се постави върху равна повърхност преди да се включи. Повечето нивелири могат да работят при наклон най-много до 10°. Тези устройства могат да се използват с различни стойки (стойки за стена, магнитни стойки, стативи), които да гарантират стабилното положение на уреда.
3. След включване повечето модели трябва бъдат оставени за няколко минути, за да могат да се самонивелират правилно. Процесът на самонивелиране е приключен, когато лазерните линии спрат да се преместват.
4. Нивелирът трябва да бъде насочен в посоката, в която искате да отчитате. 
5. При работа в светло помещение (или на открито при силна светлина) е препоръчително да използвате лазерен приемник.
6. Приемникът трябва да се регулира нагоре и надолу, докато намери лазрения лъч. Повечето устройства сигнализират звуково, когато са намерили лазера. 
След като намерите лъча, заключете приемника на позиция (ако е на статив или стойка) или го закрепете (ако е на равна повърхност или е прикрепен с магнит).

*Ако нивелирът е ръчен, трябва да се уверите, че флаконите с балончета показват правилно ниво. Намерете малките винтчета близо до флакона. Регулирайте ги, докато флаконите с мехурчета покажат ниво. 

Експлоатация на лазерен нивелир

1. Предпазвайте уреда от овлажняване и директно излагане на слънчеви лъчи
2. Не излагайте уреда на екстремни климатични условия или резки температурни промени
3. Не допускайте удари или падане на устройството
4. Всеки път, когато местите уреда - първо го изключвайте
5. Не насочвайте лазерния лъч към хора или животни
6. Не излагайте очите си на директно лъчение от уреда
7. Не оставяйте лазерния нивелир включен и без надзор
8. След като приключите работа винаги го изключвайте
9. Почиствайте уреда с мека, влажна кърпа без власинки. Не използвайте почистващи препарати, разтворители или спрейове на основата на алкохол. Достатъчно е да навлажните кърпата с чиста вода.
10. След работа винаги прибирайте устройството в неговия куфар или калъф за съхранение и пренасяне.

*Когато няма да използвате измервателния уред в по-продължителен период от време, изваждайте батериите/акумулатора, за да не се саморазреждат.

Експлоатация на лазерни нивелири

Съвети при поръчка

1. Ако имате нужда от нивелир за професионална работа на по-големи разстояния, най-добре е да се насочите към ротационен лазерен нивелир. Ротационните лазери осигуряват най-голям обхват,  в сравнение с всички други нивелири, които се предлагат на нашия пазар. Подходящи са за строителни дейности и работа на открито.

2. За работа в закрити пространства (10,15 м) добър вариант са линейните лазерни нивелири. Най-често работят без приемници, но има модели, с които могат да се използват за по-големи разстояния. Обикновено проектират в хоризонтална и вертикална линия. Някои модели работят в допълнителни равнини -  точков отвес.

***

В нашия онлайн магазин можете да откриете всякакви видове лазерни нивелири на различни европейски и световни марки, като всички се предлагат с до 2 години гаранция, подробни технически описания и ръководства за употреба. 

Ако имате въпроси относно лазерните нивелири можете да се възползвате и от възможността за професионална консултация от нашите специалисти, като се обадите на посочените в сайта телефони или като направите имейл запитване.

При нас можете да разчитате на много добри оферти и изключително изгодни цени. Осигуряваме възможност и за покупка на лизинг с удобни за Вас месечни вноски. Гарантираме бързо обслужване и сигурна доставка в рамките на 3 работни дни.

Деница Бакърджиева снимка
Деница Бакърджиева
Деница Бакърджиева работи като администратор на уеб съдържание и маркетинг в Onlinemashini.bg. Завършила е специалност „Българска филология” в СУ „Св. Климент Охридски“. Занимавала се е с копирайтинг и реклама.
Подобни публикации
Как да съхраняваме моторната коса през зимата?
През зимата изпразнете бензина от резервоара за гориво на бензиновия тример. Съхранявайте във вертикално положение, далеч от студ и влага.
Как се сменя корда на електрически тример?
Преди да смените кордата на тримера разгледайте внимателно ръководството за употреба.
Ръководство за безопасност при заваряване
При заваряване използвайте предпазни средства като заваръчна маска, ръкавици, предпазно облекло, ръкавици и др. Спазвайте и инструкциите за безопасна работа от производителя.