0876 / 170 044
Всяка една машина
Обади се сега
0876 / 170 044
БЕЗПЛАТНА доставка за всички поръчки над 69.99 лв
Блог

Винтов или бутален компресор?

От Деница Бакърджиева | На 24-03-2022 | Категория Как да избера?
Винтов или бутален компресор?

Как да избера?

Когато поставяме въпроса кой е по-добрият избор - буталният или винтовият компресор - първо трябва да съобразим дейностите, за които ще го използваме с принципите на работа на всеки от двата типа машина. Важно е да се определи дали компресорът ще се ползва за професионална или полупрофесионална работа, или пък за домашна (хоби) употреба. 

Трябва да е ясно с какви пневматични инструменти ще работи, колко често и при какви условия. Също така е много важно какво качество на сгъстения въздух е необходимо за съответната дейност. Трябва да се определи и бюджетът, като се пресметне дали машината, която бъде избрана ще си избие инвестицията по един или друг начин.


Винтов компресор и бутален компресор

Бутални компресори

Буталните компресори за въздух (reciprocating/piston air compressors) са най-старият и най-широко разпространен вид компресори. Те създават въздух под налягане, като преобразуват въртеливото движение на мотора във възвратно-постъпателно движение на буталото. Въртящият колянов вал задвижва буталото чрез свързващ лост, който внася въздух в цилиндъра, след което го избутва. 

Съдържанието на въздушния цилиндър се компресира и влиза в съд за съхранение. Този вид компресори подават въздух на импулси, затова са подходящи за пневматични машини, които не извършват последователна и непрекъсната дейност -  винтоверти, гайковерти, преси и др. 

Този вид пневматични инструменти, позволяват “почивки” или “пролуки” по време на работа. Например при винтоверта - завинтването на един болт трае сравнително кратко време, после машината спира и “почива” до завинтването на следващия. Работният цикъл на буталните компресори е 20-30%, а качеството на сгъстения въздух не е оптимално. 

Не се препоръчва консумацията на пневматичните инструменти при тях да бъде над 500 л/мин. При натоварване и висока температура буталните компресори произвеждат голямо количество конденз. 

Винаги са скачени към резервоар за съхранение на компресиран въздух и са по-шумни в сравнение с винтовите, но пък са по-евтини от тях. Частите им - също. По-лесни са за поддръжка, но и се износват бързо. 

Не са придирчиви към температурата на помещението, макар и това да намалява експлоатационната им продължителност. Осигуряват възможност за работа и при по-високи, и при по-ниски температури.

Бутало, глава, бутален компресор

Винтови компресори за въздух

Винтовите компресори (rotary screw air compressors) използват два винта вместо бутала - двигателят задвижва двойката винтове, която засмуква въздух. След това въздухът се смесва с масло, което е необходимо за създаване на маслен клин между роторите.
 
Когато роторите се въртят се получава компресия на въздуха и повишаване на налягането. Маслото изпълнява и функция за смазване на работещите механизми на компресорния блок. 

Винтовите машини са предназначени за по-продължителна употреба и имат номинален работен цикъл от 100%. Създават непрекъснат въздушен поток, за разлика от буталните. Осигуряват постоянен дебит. 

Подходящи са за консуматори с непрекъснат работен цикъл като бояджийски пистолети, пневматични шлайфмашини, машини за обдухване, пясъкоструйни машини и др. При такъв вид инструменти с постоянна работа един бутален компресор би прегрявал. Максималният дебит на консуматорите може да бъде над 500 л/мин. 

Винтовите компресори се отличават с много по-добра енергийна ефективност от буталните, както и с изключително дълъг експлоатационен живот. Имат компактна, лека конструкция и поддържат ниски нива на шум. В същото време могат да развиват по-висока скорост на работа. 

Също така нямат нужда от съд за съхранение на компресирания въздух. Поддържат нисък пренос на масло (при маслените варианти) и имат ефективна охладителна система. Не бива да работят обаче при температури под 5 °С, както и при много високи температури в помещението. 

Тези компресори изискват доста по-голяма инвестиция в сравнение с буталните, като частите им също не са евтини, а и понякога могат да бъдат и много трудни за откриване. За поддръжката им е необходимо професионално обслужване. Затова пък гарантират отлична производителност с много високо качество на сгъстения въздух.
Винтове, винтова глава, винтов компресор
За хоби употреба или малък бизнес с по-непретенциозна дейност, спрямо условията за работа - буталният компресор би трябвало да бъде по-добрият вариант. 

За професионална употреба, производства и индустриални цели, при които трябва да се покриват по-високи стандарти (например при хранително-вкусовата промишленост) - винтовата машина, най-вероятно, е по-подходящият избор. Макар че отново спецификите на работата трябва да наклонят везната в едната или другата посока. 

Понякога една по-бюджетна машина с по-ниска производителност и не толкова добри технически параметри може да се окаже по-доброто решение, ако дейността, за която се използва отговаря на производствените ѝ цели.

Деница Бакърджиева снимка
Деница Бакърджиева
Деница Бакърджиева работи като администратор на уеб съдържание и маркетинг в Onlinemashini.bg. Завършила е специалност „Българска филология” в СУ „Св. Климент Охридски“. Занимавала се е с копирайтинг и реклама.
Подобни публикации
Какво масло се слага на къртач?
Смазочните вещества като масло или грес се използват за смазване на инструментите. Така се удължава животът на машините.
Как да избегнете повреда на акумулатора си: избиране на правилното зарядно устройство
Съществуват стандартни и интелигентни зарядни устройства. При избор обърнете внимание на капацитета на зареждане, функциите на зарядното и дали е съвместимо с батерията.
Какъв къртач да си купя? - съвети и насоки
Къртачът служи за разрушаване на бетонни стени, тухли, плочки. Съществуват 4 вида къртача - акумулаторни, електрически, хидравлични и бензинови.