0876 / 170 044
Всяка една машина
Обади се сега
0876 / 170 044
БЕЗПЛАТНА доставка за всички поръчки над 69.99 лв
Блог

Как да изберем хидрофор за водоснабдителна система?

От Деница Бакърджиева | На 24-03-2022 | Категория Как да избера?

Как да избирам?

Изборът на хидрофор за дома със сигурност не e лесна задача, особено ако не сте запознати с техническите спецификации на помпите и принципите им на работа. 

Най-добрият начин да изберете подходящата хидрофорна помпа за Вашето домакинство е да се допитате до професионалисти. Огледът на място от оторизирано лице или фирма ще Ви осигури пълната информация, която Ви е необходима за покупката на точния хидрофор.

На първо място помпата се избира според целта на потребление. Хидрофорните уредби с разширителен съд са най-подходящи за обслужване на домакински нужди (доставяне на вода за кухнята, банята, пералното помещение). 

Хидрофорите с електронен пресостат се използват най-вече за по-продължителна работа - поливане на градината, системи с разпръсквачи, пълнене на големи съдове и др. Съществуват няколко основни характеристики, които трябва да се проследяват при избора на хидрофорна система. Тяхното правилно съотношение ще Ви насочи към подходящия модел.


Хидрофорни помпи

Основни параметри

Дълбочина на засмукване 

Това е много важна характеристика. Повечето хидрофори имат капацитета да изпомпват вода от източници с максимална дълбочина 8 м. Колкото по-голяма е дълбочината на засмукване, толкова по-малко количество вода пренася. 

Затова е хубаво помпата да се поставя максимално близо до източника на вода. За по-дълбоки извори и водоеми може да се използва ежекторна хидрофорна помпа, която има функциите да изтегля вода от дълбочина над 25 м.


Ежекторна хидрофорна помпа

Напор и дебит
 

Следващата важна характеристика е напорът, който се нарича също воден стълб. Той се отбелязва с „H“ и се измерва в метри или барове (10 м са равни на 1 бар). Максималният воден стълб е разликата във височина между позицията на помпата и крайната точка на доставка на вода. 

Едно от първите неща, които се правят при избора на хидрофор е да се изчисли разстоянието от мястото на кладенеца до мястото на помпата и до най-високата точка на потребление, като се взема предвид и денивелацията на терена. 

Един метър от водния стълб се равнява на 10 метра по хоризонтал. При денивелация или вертикал - 1 метър е равен на 1 метър.    

Водният стълб трябва да бъде в правилно съотношение с дебита, който представлява количеството течност, което за определено време преминава през помпата и достига до точката на потребление. 

Дебитът може да се пресметне с помощта на диаграмата към всяка помпа.  Той се означава с „Q“ и се измерва в л/мин, м³/ч и понякога в л/с. Стандартният капацитет за нуждите на едно домакинство е около 3 м³/ч. 

При избора на хидрофор е важно да се има предвид какво е отношението между напор и дебит. В техническите характеристики на машината обикновено се отбелязват максималните параметри. Абсолютната стойност на водния стълб е при нулев дебит, а максималният дебит е при нулев воден стълб.

Напор и дебит

Капацитет на резервоара 

Когато избирате хидрофорна помпа с разширителен съд, трябва да помислите какъв обем/капацитет на резервоара Ви е необходим, за да може системата да функционира максимално добре. 

Едно домакинство (еднофамилна къща) без проблем може да се обслужва от един 24-литров съд. Ако обаче искате да захранвате повече домакинства или по-голяма сграда, трябва да вземете съответно и по-голям резервоар. За една голяма кооперация например може да се използва и 200-литров съд.

Хидрофорни съдове

Монтаж и експлоатацията

На пазара се предлагат готови хидрофорни системи с монтирани съд и пресостат, но елементите на уредбата се продават и отделно, като съответно трябва да се свържат. Ако помпата е повърхностна - във водоизточника се пуска маркуч, който да вади водата. 

Ако системата е с потопяема помпа - агрегатът се спуска с цялото си тяло в кладенеца. След това помпата се свързва към електрическата мрежа. Ако хидрофорът не е оборудван с необходимите защити (от работа на сухо, прегряване и др.) трябва да му бъдат инсталирани допълнително такива. 

Накрая се настройват двете граници на работното налягането и хидрофорът е готов за работа.

Когато помпата се монтира навън е необходимо да бъде поставена върху равна площ, както и да бъде защитена от лоши атмосферни влияния. Препоръчително е се изкопае специална шахта („къщичка“), където да се позиционира уредът, като отгоре се постави и капак с изолация. 

Когато хидрофорът се използва само за поливане и сезонът приключи, той трябва да се източи. Не трябва да има затворени вход и изход, за да не може да замръзне. Един път годишно (преди използване) се прави замерване на налягането в съда „на отворени кранове“. 

Тогава то трябва да бъде около 1.5 бара. също така е препоръчително от време на време да се проверява дали помпата работи правилно - да се преглеждат настройките на пресостата, да се подменя мембраната на съда и др.

Цена и гаранция

Хидрофорната система е инвестиция, която се оправдава във времето. Ако помпата е качествена и добре монтирана тя ще работи години наред. Затова изборът на подходящия хидрофор е толкова важен и винаги трябва да се прави според особеностите на конкретното домакинство. 

Когато купувате уред, който представлява дългосрочна инвестиция е важно да помислите и за гаранцията. По-качествените помпи имат по-дълга такава. Както при всяка машина и при хидрофорите трябва да се помисли за търсенето на резервни части при нужда. Препоръчително е да се запознаете с възможностите за намирането им на българския пазар.

В нашия онлайн магазин се предлагат хидрофорни помпи с точно и ясно описани гаранционни условия. Освен това всеки продукт, изложен в сайта ни разполага с подробни технически данни, по които лесно можете да се ориентирате. 

При повечето артикули ще откриете и специална диаграма в изображенията, по която можете лесно да пресметнете какво количество вода ще вади помпата при различните напорни височини. Винаги можете да се възползвате и от възможността за професионална консултация, която предлагаме по телефон или имейл. Цените на хидрофорите в нашия сайт са едни от най-ниските на пазара.


Деница Бакърджиева
Деница Бакърджиева работи като администратор на уеб съдържание и маркетинг в Onlinemashini.bg. Завършила е специалност „Българска филология” в СУ „Св. Климент Охридски“. Занимавала се е с копирайтинг и реклама.
Подобни публикации
Как да изберете съдове за вино?
Посочват се основните видове съдове за съхранение на вино и важните спецификации, на които трябва да се обръща внимание при избора на такъв рзервоар.
Как да изберем калорифер?
Описват се основите видове калорифери и техните най-важни технически параметри.
Как да избера генератор на ток?
Описват се основните видове генератори, дават се препоръки относно избора на агрегат за ток.