0876 / 170 044
Всяка една машина
Обади се сега
0876 / 170 044
БЕЗПЛАТНА доставка за всички поръчки над 69.99 лв
Блог

Как да изберем калорифер?

От Деница Бакърджиева | На 25-08-2022 | Категория Как да избера?
Как да изберем калорифер?

Изборът на калорифер е свързан главно с потребителските нужди и цели на използване - дали за отопление в затворени помещения или за използване в отворени складове, халета, производства, строителни обекти и др. От вида на помещението зависи вида на калорифера, който ще изберете. 

Другият важен фактор е големината на площта на помещението, на което ще се използва уредът. Тя трябва да се съобрази с мощността на машината. 

В следващите редове ще разгледаме различните видове калорифери и техните специфики, както и няколко важни технически параметри, на които трябва да се обърне внимание по време на покупката.

Видове калорифери за отопление

Електрически калорифери

Електрическите калорифери обикновено са леки, удобни, лесно преносими. Те осигуряват бързо загряване на помещението - имат отлична ефективност. Могат да се ползват и в помещения, които не са добре вентилирани.

Удобни са за отопление на:

⦿ автомобилни работилници
⦿ гаражи
⦿ ресторанти
⦿ складове
⦿ лаборатории
⦿ оранжерии и др. 

Подходящи са за използване и в дома, но най-вече като аварийно отопление - не са най-добрия вариант за постоянно такова. Повечето разполагат със здрава конструкция, притежават и топлоизолирана дръжка за безпроблемно пренасяне.

Имайте предвид, че голяма част от по-новите модели електрически калорифери поддържат технология, която не позволява изгарянето на прах, което означава, че въздухът не се замърсява от допълнителен фин прах. 

Повечето ел. калорифери разполагат с интегрирана защита от прегряване, като двигателят на вентилатора е оборудван с термична защита и функция за автоматично охлаждане. Така един калорифер на ток осигурява безопасно охлаждане на вентилатора в работно състояние и след изключване на устройството.

Електрическите калорифери са високоефективни, като генерират приятно хомогенен поток горещ въздух и по този начин осъществяват отлична атмосфера в помещението. Калориферите на ток могат да бъдат монофазни (230 V) и трифазни (400 V), като трифазните модели обикновено са по-мощни и производителни.

Електрически калорифери

Газови калорифери

Газовите калорифери най-често се използват за отопление на големи и средно големи складови помещения. Използват се и за автосервизи, цехове, строителни обекти, оранжерии, ферми и др. Подходящи са за места, където има сигурен приток на свеж въздух, не е препоръчително да се използват в тесни и непроветриви помещения. 

Вентилирането на въздуха, което осигуряват тези уреди подпомага затоплянето на помещението. Един калорифер на газ е доста икономичен - разходът му на гориво е сравнително нисък, докато осигурява трайно отопление на големи обекти. 

Някои по-професионални модели калорифери на газ се предлагат с електронно запалване, което улеснява процеса по включването, изключването и поддръжката на уреда.
 
Някои газови калорифери разполагат и с йонизационен електрод, който постоянно извършва проверки за наличието на пламък - защитна процедура, която не допуска изтичането на газ и евентуални по-сериозни проблеми. Газовият калорифер е един от най-надеждните и ефективни отоплители на газ.

*За газовите уреди задължително трябва да се оборудвате с газова бутилка за захранване или пък да имате газоподаване в помещението, в което ще използвате машината. Също така трябва да разполагате с редуцир-вентил.

Газови калорифери

Дизелови калорифери

Дизеловите калорифери (стандартно) са по-мощни от газовите и електрическите, като, разбира се, всичко зависи и от kW-тите на самата машина. Голямо предимство при дизеловите модели е възможността за добра мобилност и използване на места отдалечени от електрическа мрежа.

Този вид дизелови отоплители могат да бъдат с директно или индиректно горене. Моделите с директно горене осигуряват голямо количество топлина за кратко време, като обаче са подходящи само за открити помещения с добра вентилация - халета, складове, строителни обекти, промишлени помещения и др.

Уредите с индиректно изгаряне произвеждат бързо голямо количество чист и топъл въздух, като могат да бъдат използвани и в помещения с по-лоша или ограничена вентилация - магазини и други търговски обекти, големи зали за събития, затворени складове.

В повечето случаи дизеловите уреди са по-големи като размер от другите видове калорифери. Стандартно имат здрава и стабилна конструкция. Оборудвани са с колела и дръжки, осигуряващи лесно транспортиране в помещението. Повечето модели разполагат и с вграден термостат.

Някои дизелови калорифери притежават горивната камера от неръждаема стомана, вграден горивен резервоар с дисплей за нивото на горивото, както и надеждни защити от прегряване.

Дизелови калорифери

Важни технически параметри

Мощност на уреда

Мощността на отопление на калориферите е най-важната характеристика, която да вземете предвид, когато купувате уред за Вашето потребление. В повечето случаи мощността се измерва в kW. Колкото по-голямо е помещението, толкова по-мощен калорифер ще е необходим. 

Ако площта е много голяма се поставят и повече на брой калорифери, като отново трябва да се съобрази мощността на всеки един уред с общите размери на помещението. Ако един газов калорифер има отоплителна мощност например около 20 kW, то той е подходящ за площи с размери около 150 м².

Разход на гориво и капацитет на резервоара

При газовите и дизеловите калорифери е добре да обърнете внимание и на разхода на гориво на машината, както и на капацитета на резервоара, за да можете да прецените какви средства ще са Ви необходими, за да поддържате уреда да работи.

*Един дизелов калорифер с мощност 30 kW има разходи на гориво около 2.5 л за един час. 

***

В нашия онлайн каталог ще намерите всякакви видове калорифери - електрически (монофазни и трифазни), газови и дизелови. Цените на машините са изключително изгодни, като голяма част от артикулите се предлагат и на промоция. 

За всички покупки над 70 лв от нас получавате безплатна доставка до адрес или офис на Еконт. Предлагаме и опция за покупка на изплащане с удобни за Вас месечни вноски.

При нас ще получите бързо обслужване и експедитивна доставка до всяка една точка на страната. Поръчките идват в срок до 3 работни дни, като в много случаи ще получите Вашите машини още на следващия ден.

Предлагаме и професионална консултация, която можете да получите от нашите специалисти по имейл или телефон.

Деница Бакърджиева снимка
Деница Бакърджиева
Деница Бакърджиева работи като администратор на уеб съдържание и маркетинг в Onlinemashini.bg. Завършила е специалност „Българска филология” в СУ „Св. Климент Охридски“. Занимавала се е с копирайтинг и реклама.
Подобни публикации
Какво масло се слага на къртач?
Смазочните вещества като масло или грес се използват за смазване на инструментите. Така се удължава животът на машините.
Как да избегнете повреда на акумулатора си: избиране на правилното зарядно устройство
Съществуват стандартни и интелигентни зарядни устройства. При избор обърнете внимание на капацитета на зареждане, функциите на зарядното и дали е съвместимо с батерията.
Какъв къртач да си купя? - съвети и насоки
Къртачът служи за разрушаване на бетонни стени, тухли, плочки. Съществуват 4 вида къртача - акумулаторни, електрически, хидравлични и бензинови.