0876 / 170 044
Всяка една машина
Обади се сега
0876 / 170 044
БЕЗПЛАТНА доставка за всички поръчки над 69.99 лв
Блог

Как да изберем добър ъглошлайф?

От Деница Бакърджиева | На 23-03-2022 | Категория Как да избера?
Как да изберем добър ъглошлайф?

Как да избираме?

Изборът на добрия ъглошлайф е обвързан с главните параметрите на машината и нейните специфични функции. Най-добрият ъглошлайф не винаги означава най-мощният или най-скъпият. Едни модели са по-мощни, но по-тежки, други нямат толкова добра мощност, но пък са леки и компактни. 

Едни са подходящи за по-голямо натоварване, други - за по-прецизна работа. За да изберете най-добрия ъглошлайф за Вас трябва да помислите колко често и за каква работа ще го използвате. След това трябва само да проследите основните параметри на машината и да ги съобразите с Вашите нужди.


Параметри със съществено значение

Диаметър на диска

Габаритите на ъглошлайфа се разглеждат чрез диаметъра на диска - колкото е по-голям диаметърът, толкова по-бързо ще изшлайфа определена площ или толкова по-дълбоки разрези ще направи. 

Най-разпространените размери дискове са 115, 125 и 230 мм, но също така можете да си намерите и машина с диаметър 150 или 180 мм. За обработване на не много големи и твърди метали (или неметали) е препоръчително да се използва по-малък и компактен ъглошлайф с размер на диска 115 или 125 мм. 

За рязане и шлайфане на големи метални парчета, плочки или бетон се използват големи ъглошлайфи с диаметър на диска - 150, 180 или 230 мм. 

Мощност на мотора

Мощността на мотора е следващият важен параметър. При по-малките ъглошлайфи с диаметър на диска 125 мм мощността може да варира средно от 600 до 1200 W (макар че съществуват и малки модели 1900 W). 

За по-леки задачи с по-малко натоварване - 700 W най-вероятно ще свършат работа. За средно тежките приложения машината трябва да поддържа мощност над 1200 W. 

За най-тежките натоварвания се препоръчва диск с диаметър 180 или 230 мм, като мощността съответно може да бъде от около 1700 до 2000 W за ъглошлайф 180 мм или от 2000 до 2500 W за машина с диск 230 мм.

ъглошлайфи-мощност-дискове


Честота на употреба

Голямо значение има колко често ще използвате Вашия ъглошлайф. Ако употребявате машината всеки ден по няколко часа, дори само за шлайфане, е добре тя да притежава една идея по-мощен двигател от препоръчителното за това приложение.

Ако търсите флекс за по-тежка, но еднократна работа и не се предполага, че напред във времето ще го използвате често, тогава няма смисъл да купувате твърде мощен ъглошлайф - вземете си модел с малко по-ниска от препоръчителната за конкретната задача мощност.


Скорост


Скоростта е важна техническа характеристика, когато търсите ъглошлайф за по-прецизна работа. Флексовете с по-малък размер на диска генерират по-високи обороти в минута от по-големите модели. Предполага се, че един малък ъглошлайф ще работи по-бързо от 10 000 об/мин, докато един по-голям ъглошлайф ще генерира около 6000 об/мин.

По-големият ще компенсира с по-висока мощност. Машините с повече скорости дават възможност за повече контрол и точност при работа. Има много ъглошлайфи с функция за предварителна настройка на оборотите, което осигурява по-прецизно и качествено изпълнение.

Ако искате професионална машина, която да издържа на тежки натоварвания, е добре да изберете такава с безчетков двигател. Безчетковите ъглошлайфи поддържат много повече мощност и по-голяма продължителност на работа.

Неудобството от периодична смяна на четките не съществува. Освен това двигателят без четки е по-безшумен, а също и по-икономичен - не изразходва излишна енергия, когато задачата може да се изпълни с по-малко ток.


четков-безчетков-ъглошлайф


Удобство при употреба 

Ако мислите да използвате машината далече от електрическа мрежа - акумулаторният ъглошлайф ще бъде най-доброто решение за Вас. Той е незаменим при работа на високи или труднодостъпни места - покриви, скелета, отдалечени планински селища и др. 

Безкабелната машина позволява отлична маневреност и свобода на движението. Няма опасност от оплитане или неволно прерязване на кабела. Новите модели акумулаторни ъглошлайфи не отстъпват по мощност на електрическите, така че при тях, освен на свобода при действие, можете да разчитате и на висока ефективност.

ъглошлайфи-икони-на-функции


Функции за безопасност, удобство и екстри

Функциите за безопасност също не бива да се подценяват. Ако машината е с плавен, мек старт и система за аварийно спиране при заклещване на диска, това ви осигурява голяма защита от неволни наранявания и инциденти. 

Защитата срещу повторно включване също е много важна - тя предотвратява повторно включване на диска от само себе си при спиране на тока за кратко време. Защитата срещу претоварване и охлаждането на двигателя пък предпазват машината от прегряване. 

Удобството при работата с ъглошлайф е много важно, затова формата на машината също е ключова. Някои ъглошлайфи имат плоска форма на главата, което улеснява работата в тесни пространства. 

Разположението на пусковия бутон също трябва да е максимално удобно, но и безопасно, за да се избегнат неволни включвания. Бързозатягащата гайка позволява лесен монтаж на работния диск без използване на специален инструмент.

Много от новите модели имат т. нар. X-Lock система (по патент на Bosch) за закрепване на диска без затягаща шайба. Някои флексове разполагат със система за намаляване на вибрациите, което е от голямо значение при по-продължителна работа.
 
Ергономичната ръкохватка също спомага за намаляване на вибрациите. При по-продължителна работа се действа по-лесно с по-леки машини, така че теглото на ъглошлайфа също трябва да се взима под внимание.

функции-за-безопасност-на-ъглошлайфа

Деница Бакърджиева снимка
Деница Бакърджиева
Деница Бакърджиева работи като администратор на уеб съдържание и маркетинг в Onlinemashini.bg. Завършила е специалност „Българска филология” в СУ „Св. Климент Охридски“. Занимавала се е с копирайтинг и реклама.
Подобни публикации
Какво масло се слага на къртач?
Смазочните вещества като масло или грес се използват за смазване на инструментите. Така се удължава животът на машините.
Как да избегнете повреда на акумулатора си: избиране на правилното зарядно устройство
Съществуват стандартни и интелигентни зарядни устройства. При избор обърнете внимание на капацитета на зареждане, функциите на зарядното и дали е съвместимо с батерията.
Какъв къртач да си купя? - съвети и насоки
Къртачът служи за разрушаване на бетонни стени, тухли, плочки. Съществуват 4 вида къртача - акумулаторни, електрически, хидравлични и бензинови.