0876 / 170 044
Всяка една машина
Обади се сега
0876 / 170 044
БЕЗПЛАТНА доставка за всички поръчки над 69.99 лв
Блог

Избор на храсторез

От Деница Бакърджиева | На 19-05-2022 | Категория Как да избера?

Живият плет представлява красива част от градината, която притежава и много полезни допълнителни функции. Храстите често биват използвани като ограда, маркираща линии на собственост и осигуряваща неприкосновено лично пространство. Също така могат да представляват и бариера за шума от трафика, контрол за преминаването на животни и защитна стена за силен вятър. 

Живият плет ефективно подобрява пропорцията и външния вид на къщата и тревните площи, като не изисква твърде много грижи, но се нуждае от качествена поддръжка с правилните инструменти.

Изборът на подходящ храсторез е важна стъпка за постигането на привлекателен външен вид на живия плет. Има няколко основни момента, които трябва да съобразите при покупката на машина за обработка на храсти, за да се насочите към правилния за Вас уред. Ако сте начинаещ в градинарството, следващия текст може да Ви бъде много полезен.

Важни параметри

Дебелина на плета/ Дължина на ножа

Един от най-важните въпроси, на които трябва да си отговорите, когато избирате храсторез е: колко е дебелината на плета? Дебелината на плета трябва да бъде по-малка от дължината на ножа.

Ако дебелината на живия плет е например 50 см, трябва да си вземете храсторез с дължина на ножа 50 см и нагоре - не е препоръчително да купувате машина с работна част, която е 45 см, защото тя няма да бъде ефективна.

Храсторези - дължина на ножа

Височина на плета

Височината на плета е важна от гледна точка на удобството при работа. Ако храстите са на удобна за оператора височина - обикновен храсторез би свършил работа. Ако обаче плетът Ви е по-висок - да речем около 3 м - препоръчително е да си вземете удължител - телескопична дръжка за храстореза, с която да можете да достигате до върха на храстите.

Диаметър на клонката

Важно е да вземете предвид и вида на плета - дебелината на самото клонче трябва да се съобрази с данните за стъпката на ножа. Ако диаметърът на клонката е 18 мм, препоръчително е да си вземете храсторез с отваряне на зъбците 20 мм, за да може ножът да обхване клончето.

Клонки на храсти

Видове градински храсторези

Електрически храсторез

Електрическите храсторези са много популярни на пазара, защото са леки, удобни и не произвеждат много шум. Мощността им е по-ниска в сравнение с бензиновите, но не отделят вредни емисии и са значително по-безопасни.

Също така не предизвикват умора в китките, за разлика от ръчните градински ножици. Храсторезите, които се захранват на ток поддържат ниски нива на вибрации, но не са подходящи за храсти с много дебели клонки. Обикновено се използват за по-леки задачи. Тези машини са лесни за боравене и не изискват много поддръжка. 

Бензинов храсторез

Моторните храсторези са много по-мощни от електрическите, което ги прави подходящи за по-интензивна работа и по-големи площи. Повечето бензинови храсторези предлагат по-голямо разстояние между остриетата, което позволява рязане и на по-дебели клонки.

Бензиновите храсторези, за разлика от електрическите, не притежават кабел, който да пречи на движенията. Нямат необходимост от близост до електрическа мрежа, за да се захранват и са подходящи за професионална употреба.

Акумулаторен храсторез

Акумулаторните храсторези са тихи и много удобни. Имат ниски вибрации и не отделят вредни газове. Голямото предимство е липсата на кабел, което улеснява движенията. С храсторез на батерия можете да работите спокойно, дори на места, отдалечени от електрическо захранване.

Тези машини обаче не са добър вариант за обработка на твърде големи площи, заради ограниченото работно време на батерията (въпреки че новите модели и батерии позволяват доста по-продължително време на действие). Всички акумулаторни храсторези осигуряват висока безопасност на работа.

*За оформянето и поддръжката на красивите декоративни плетове и топиарни форми често се използват малки акумулаторни ръчни ножици за трева и храсти. Те са много удобни за по-детайлна и прецизна работа.

Модели храсторези

Поддръжка 

Поддръжката на машината също е важен аспект, за който трябва да помислите при покупката на храсторез, а и при покупката на каквато и да е машина. 

Задължително е бензиновите модели да бъдат заредени с масло преди въвеждане в експлоатация, така че със сигурност ще трябва да се оборудвате с такова. За електрическите може да имате нужда от допълнителен удължаващ кабел, а за акумулаторните - резервна батерия.

Препоръчително е да имате и резервни ножове за Вашия храсторез. Съществуват и специални спрейове-масла за смазване на остриетата, които не позволяват залепване на листата по ножовете (например смазващ спрей Bosch 1609200399).

Красива градина, работа с храсторез

 ***

Ако съобразите правилно размерите на плета и диаметъра на клонките с параметрите на избираната машина - със сигурност няма да имате проблем при работата с нея и ще си осигурите добра ефективност.

В нашия онлайн магазин ще откриете голямо разнообразие от храсторези, а колкото повече варианти за избор имате, толкова по-подходяща за Вас машина можете да намерите. 

С поръчка от нас ще получите бързо обслужване, професионална консултация и много изгодни цени.


Деница Бакърджиева
Деница Бакърджиева работи като администратор на уеб съдържание и маркетинг в Onlinemashini.bg. Завършила е специалност „Българска филология” в СУ „Св. Климент Охридски“. Занимавала се е с копирайтинг и реклама.
Подобни публикации
Как да изберем подходящия за нас подемник?
Проследяват се основните видове подемници, както и техническите параметри, които са важни за избора на подходящ повдигач.
Как да избера подходящата бетонобъркачка?
Посочват се няколко съвета за избор на бетонобъркачка.
Как да избера тример за трева?
Посочват се видовете тримери, информация за поддръжката и начина на работа на тези машини.