0876 / 170 044
Всяка една машина
Обади се сега
0876 / 170 044
БЕЗПЛАТНА доставка за всички поръчки над 69.99 лв
Блог

Задължителните инструменти за дома или колата - куфар с инструменти

От Деница Бакърджиева | На 30-08-2022 | Категория Да знаеш повече
Задължителните инструменти за дома или колата - куфар с инструменти

Всяко едно домакинство има нужда поне от един основен набор ръчни инструменти, с които да си помага при възникнали дребни ремонтни дейности в дома. Инструментите за поддръжка на колата също имат голяма важност, така че собствениците на автомобил, трябва да притежават поне най-елементарните. 

Ако живеете в къща, най-вероятно имате работилница или гараж, където да държите Вашите инструменти, но ако сте в апартамент - куфарчето е идеален вариант за съхранение на основните видове приспособления за поддръжка  (без те да Ви заемат много място).

Куфарите осигуряват и възможността за лесно и удобно пренасяне на Вашите инструменти, когато Ви се налага да свършите някаква работа по-далеч от дома или просто да разполагате с необходимия набор и във Вашия автомобил.

Кои са най-необходимите ръчни инструменти за едно домакинство?

Чук

Чукът е един от най-важните инструменти, които със сигурност трябва да притежавате във Вашия дом. Той се използва за забиване на пирони, наместване на различни елементи и разрушаване на обекти. Съществуват различни видове чукове - за прилагане на тежест, за обущарство, за забиване на колове. Има също ковашки чукове, шлосерски, зидарски и др. 

За домакинството ще Ви е необходим по-лек и удобен чук, с който да боравите удобно и да пренасяте навсякъде. Препоръчително е да разполагате с няколко размера чукове - поне 2  - за по-фини и по-тежки задачи.

Клещи

Клещите също са крайно необходим инструмент за дома. 

При тях също има много разнообразни модели:

• комбинирани клещи
• клещи с дълги човки
• клещи с извити човки
• клещи за кримпване
• клещи за кербоване
• зегерки
• клещи за оголване на кабели
• водопроводни клещи
• клещи за скоби за водни съединения
• клещи чираци
• клещи резачки
• арматурни клещи и много други

Не е необходимо да притежавате всички изброени по-горе клещи, но е добре да притежавате поне два вида - универсални клещи и клещи резачки например. 

Отвертки

Отвертките също са хиляди видове - и по-универсални, и по-специализирани. Съществуват кръстати, прави, изолирани, с магнитен държач, със сменяеми накрайници, торкс и много други. Разбира се, достатъчно е да притежавате един малък комплект с кръстати и прави отвертки. Те ще Ви свършат чудесна работа за всички по-общи дейности по завинтване и отвинтване.

Тръбен ключ (водопроводен ключ)

Тръбният ключ разполага с назъбени челюсти и здрави дръжки с предпазител срещу защипване. Водопроводните ключове обикновено са изработени от висококачествена хром-ванадиева стомана. Ключът осигурява възможност за регулиране в широк диапазон от размери за захващане с помощта на червячен механизъм.

Тръбният ключ има продълговато и тясно тяло, което е подходящо за използване в труднодостъпни места. Този инструмент осигурява оптимално сцепление, благодарение на захващащата повърхност. Може да се използва за гладки повърхности като тръби, плоски предмети, винтове и др. Водопроводният ключ обикновено се регулира с около 5-7 настройки спрямо диаметъра на тръбата.

Макетен нож

Макетните ножове са предназначени за помощ при рязане на различни не много твърди материали като картон, фина пластмаса, текстил, свински опашки и др. Използват се за отваряне на кутии за боя, монтаж/демонтаж на различни дребни приспособления и др.

Макетният нож обикновено има възможност за ръчно застопоряване на острието - за дължината на режещата част. Може да се зарежда многократно с остриета. Някои по-специализирани модели разполагат с остриета за метал. Колкото по-здрав е външния корпус на макетния нож, толкова по-стабилен е захватът и толкова повече натиск може да му се прилага.

Фазомер

Фазомерът е малък ръчен инструмент (подобен на отвертка), предназначен за измерване на мощността в ел. уреди за променлив ток с промишлена честота или за отчитане на разликата във фазите на синусоидални електрически сигнали в уреди с висока честота.

Съществуват аналогови модели, които най-често използват електромеханични уреди със стрелка за показване на стойността. Има и цифрови, при които данните се показват в цифров вид.

Инструментите за всеки куфар - най-сновните

Винтоверт

Винтовертът не е ръчен инструмент и обикновено струва повече от основен комплект отвертки, но пък върши много по-бързо и ефективно работата по отвинтване и завинтване на винтове. Това е и причината последните години винтовертите да станат едни от най-популярните електроинструменти за дома.

В повечето случаи хората избират някой бюджетен акумулаторен модел, понеже тези видове са най-подходящи за домашна хоби употреба - за завиване/ отвинтване и пробиване.

Кои са най-основните инструменти за поддръжка на автомобила (мотора, велосипеда)?

Гаечни ключове

Гаечният ключ е инструмент, който се използва за монтаж - съединяване на детайли на определена конструкция чрез резбови съединения. Ключът извършва въртеливо движение за завиване или отвиване на болтове или за монтаж чрез използване на болтове и гайки.

Гаечните ключове също биват много видове:

• стандартни
• звездогаечни
• с тресчотка
• раздвижени
• ударни гаечни ключове за скеле и др.

Шестограми

Шестограмите са инструменти, които се използват за работа с крепежни елементи, притежаващи шестоъгълен слот. Могат да притежават S, T или L форма, но най-често срещани са L-образните шестограми (наричани още Г-образни).

Шестограмните ключове са много удобни и при ремонт на велосипеди или мотори. Подходящи са за използване в машиностроенето, автомобилната промишленост, при сглобяването на мебели и др.

Крик

Крикът е товароподемно устройство, осигуряващо издигане на различни товари на определена височина. Съществуват винтови, хидравлични и пневматични крикове. Тези уреди са задължителни за всеки един автомобил в случай на спукана гума или някаква друга повреда, която изисква повдигане на колата.

Кабели с клеми за ток

Кабелите за ток се използват за пренос на стартов ток в автомобил с изтощен акумулатор. Тези кабели обикновено имат каучукова изолация, а щипките са отлично изолирани. Дръжките имат цветен код  - червено и черно. Подходящи са за подаване на ток на автомобили, камиони, бусове, автобуси.

Кръстат ключ (кръстачка)

Кръстачката е друг изключително необходим инструмент при спукване на гума - с нея лесно се извършва развиването на гайките. Инструментът разполага с 4 страни (ключа), захванати един за друг. Всяка страна има различен размер, като стандартните са 17 ,19, 21, 22 мм. 

Кръстачката е изключително удобна за сваляне на гумите, заради захвата с 4 страни и възможността за упражняване на натиск.

Инструменти за дома и гаража

***

В нашия онлайн магазин ще откриете всякакви инструменти за дома - от най-универсалните, до най-специфичните. Разполагаме с множество комплекти инструменти с основни функции, подходящи именно за всеки дом и основните нужди по поддръжката.
 
Притежаваме голям набор от универсални комплекти инструменти, комплекти инструменти за кола, куфари за инструменти, автоинструменти и множество ръчни инструменти.

*Куфарът с инструменти наистина представлява едно много добро решение, с което да се оборудвате основно за осъществяване на всякакви ремонтни дейности в дома. Такъв куфар с инструменти би бил и много добра идея за подарък за мъж, както и за всяко едно домакинство.

Деница Бакърджиева снимка
Деница Бакърджиева
Деница Бакърджиева работи като администратор на уеб съдържание и маркетинг в Onlinemashini.bg. Завършила е специалност „Българска филология” в СУ „Св. Климент Охридски“. Занимавала се е с копирайтинг и реклама.
Подобни публикации
Монтаж на лебедка - какво трябва да знаем?
Автолебедката се използва за повдигане и изтегляне на превозни средства. Най-често се монтира на рамата, шасито или бронята.
Има ли разлика между телфер и лебедка?
Телферите се задвижват от електрически ток и биват въжени и верижни. Лебедките могат да бъдат ръчни, електрически и хидравлични.
Moto-Tool - първият ротационен мултитул
Първият ротационен мултитул Moto-Tool е бил изобретен официално през 1935 г. Използван е за различни цели като пробиване, оформяне, заточване и т.н.