0876 / 170 044
Всяка една машина
Обади се сега
0876 / 170 044
БЕЗПЛАТНА доставка за всички поръчки над 69.99 лв
Блог

Най-полезните градинарски инструменти

От Деница Бакърджиева | На 23-08-2022 | Категория Да знаеш повече
Най-полезните градинарски инструменти

Съществуват хиляди различни видове градински инструменти, но има няколко основни такива, без които поддръжката на двора е немислима. Повечето от тях със сигурност са Ви познати, а най-вероятно и Вие самите ги притежавате в дома си.

В следващите редове сме посочили по няколко основни факта и полезни съвети относно избора на градинско оборудване. Надяваме се, че текстът по-долу ще е полезен за начинаещите градинари.

Малка градинска лопатка за засаждане

Представлява компактен инструмент, който е изключително удобен за засаждане в саксия или директно в градината, както и за лесното отстраняване на плевели. Добре е лопатката да разполага със здрава връзка между работната част и дръжката. 

Също така е важно уредът да има удобен захват, за да избегнете умора в ръцете и да си осигурите оптимален контрол. Хубаво е да си избере инструмент с широка работна част, ако искате да премествате повече почва. За изкопаване на дупки и премахване на плевели пък са подходящи лопати с по-продълговати и тесни остриета.

Лопатките с работна част от неръждаема стомана, са по-издръжливи от пластмасовите, а също така са и по-подходящи за някои работни дейности.

Градинска лопатка за засаждане

Градинска ножица

Градинската ножица (лозарската градинска ножица) е подходяща за подрязване на различни клонки и стебла. Ножиците могат да се използват за обработване на лозето, за издънки на дървета, за рози, храсти др. Използват се за оформяне на външния вид на растенията, както и за премахване на мъртвите, изсъхнали части. 

Една по-качествена градинска ножица ще има много по-дълъг експлоатационен живот, а с нея ще можете да режете и по-дебели клони, така че си струва да похарчите малко повече пари за този инструмент. Също така редовното заточване и почистване ще удължи живота на уреда.

Когато купувате градинска ножица е важно да си изберете такава, която максимално пасва на ръката Ви, за да можете да работите удобно и без затруднения.

Мотика

Градинската мотика е от съществено значение за култивирането на почвата, кантирането на моравата, както и за безброй други задачи във Вашата градина. С нея можете да подготвяте почвата за засаждане, да оформяте лехи, както и да премахвате плевели от засадените части.

За мотиката е добре да има по-дълга дръжка, за да ви осигури по-голям обхват. Работната част трябва редовно да се заточва, защото може да се изхаби от камъчетата и по-твърдата почва. 

Съществуват специални мотики за плевене, които имат отворена квадратна глава, с която се работи точно под повърхността на почвата, за да се намали горният растеж.

Лопата

Градинската лопата може да се използва за всякакъв вид работа в двора - почистване, пренасяне на различни насипни материали, изхвърляне на отпадъци, окопаване, разбъркване на разтвори и др.

Лопатите се състоят от широка работна част, която е захваната за дръжка със средна дължина. Остриетата обикновено се правят от стомана или твърда пластмаса. Градинските лопати са едни от най-разпространенините градински инструменти, които са необходими във всеки един двор.

Градинска лопата

Вила

Градинската вила също е инструмент, който се използва за разнообразни дейности в дома. Тя е подходяща за пренасяне на различни градински материали (трева, отпадъци), за аериране на тревните площи, за разбиване на уплътнена почва и др.

Вилите с лека извивка на остриетата са полезни за загребване на мулч или обръщане на купчини компост. Правите зъбци са по-добри за работа с различни видове почва. Вилите с квадратните зъбци пък са по-здрави от тези с плоските, които могат да се огънат, когато се ударят в камък или корен.

Гребло

Греблото се използва за премахване на камъни, скали и други твърди материали от земята преди засаждане. Използва се също за изравняване и заглаждане на повърхността на почвата или за събиране на листа, плевели, окосена трева.

Греблата съществуват в няколко разновидности. Лекото гребло с форма на ветрило е идеално за покриване на големи площи при метене на листа, а по-тежкото гребло с масивна метална част лък е много добър вариант за работа върху каменисти терени.

Стоманените зъбци на едно гребло са по-здрави, но могат да бъдат много груби за използване върху деликатни тревни площи.

Градинско гребло

Трион

Храстите и дърветата се нуждаят от редовно оформяне и подрязване. Дървесните издънки и шипове също трябва да се премахват, за да се задържи здравият вид на растението. За тези дейности се използва градински трион. 

Той е универсален инструмент - обикновено е лек и не много голям по размер. Дръжката му е важна, което означава, че е трябва да е максимално удобна за потребителя. Острието трябва да се заточва редовно (или да се сменя).

Градински маркуч 

Поливането по време на летния сезон е от една от най-важните дейности в градината. Важно е и градинският маркуч, който притежавате да може да достига до всяка част на двора. Съществуват 3 основни диаметъра на маркучите за поливане: ½”, ⅝” и ¾”.

Регулируемата дюза Ви позволява да контролирате налягането на водата и радиуса на пръскане. Преценете дължината на маркуча, от която ще се нуждаете преди да пристъпите към покупка. Дължината влияе и на водното налягане - колкото по-дълъг е маркуча, толкова по-ниско е полученото налягане.

Виниловите маркучи са по-леки и по-евтини, но се прегъват по-лесно и не издържат толкова дълго, колкото гумените. Маркучите трябва да се съхраняват навити и далеч от пряка слънчева светлина. Съхраняването с прегъвания може да доведе до слаби места и дори спуквания.

Градинска количка

Градинската количка значително облекчава тежестта от преместването на обемни и неудобни предмети във Вашия двор. С нея можете да транспортирате лесно различни материали, инструменти, отпадъци.

Традиционните модели са с двойна дръжка и едно колело, като могат да бъдат по-трудни за балансиране на тежки или неравномерно разпределени товари. Моделите с две колела и една дръжка са по-лесни за балансиране и по-добри за теглене по неравен терен. Те обаче събират по-малко килограми.

Количките с една дръжка могат да се бутат или теглят с една ръка. Съхранявайте ги чисти и сухи, за да предотвратите ръжда. Колелата трябва да бъдат добре напомпани за по-лесно управление.

Градинска количка

Лейка

Има 2 основни типа лейки - пластмасови и метални. При тях обаче съществуват стотици дизайни, цветове, размери и опции за дюзи. Пластмасовите лейки обикновено са по-леки от металните, но издържат значително по-малко време.

Металните пък трябва да бъдат поцинковани, за да не ръждясват. Помислете за размера на лейката спрямо Вашето телосложение и възможности. Позицията на дръжката трябва да Ви позволява да носите свободно пълна лейка и също така да можете да я накланяте без проблем.

Моделите с две дръжки позволяват по-добра стабилност за деца или по-възрастни хора. Препоръчително е да имате поне 2 вида: по-голяма за на открито и по-малка за стайни растения. Ако е необходимо да разпръсквате течни препарати за защита на растенията, тогава можете да разгледате разнообразието от градински пръскачки при нас.

Лейка за поливане

Работни ръкавици

Градинарството е прекрасно хоби, но без правилните ръкавици то може бързо да доведе до разранявания или неприятни последствия върху кожата. Ръкавиците, които ще използвате трябва да са издръжливи, но не прекалено обемисти, за да са удобни и за по-фини занимания.

Препоръчват се тъкани, които са водоустойчиви, но и дишащи. Те ще Ви помогнат да запазите ръцете си в добро състояние. По-дългите ръкавици предпазват китките и предмишниците от рани и драскотини, както и от навлизане на пръст. Съхранявайте ръкавиците далеч от слънчева светлина и влага. 


***

В нашия онлайн магазин ще откриете разновидности от всички изброени в тази статия градински уреди. Всеки артикул се предлага на много изгодна, конкурентна цена, като голяма част от продуктите са и на промоция. Поръчвайки от нас ще получите бързо обслужване, експедитивна доставка и отлично качество.

Деница Бакърджиева снимка
Деница Бакърджиева
Деница Бакърджиева работи като администратор на уеб съдържание и маркетинг в Onlinemashini.bg. Завършила е специалност „Българска филология” в СУ „Св. Климент Охридски“. Занимавала се е с копирайтинг и реклама.
Подобни публикации
Монтаж на лебедка - какво трябва да знаем?
Автолебедката се използва за повдигане и изтегляне на превозни средства. Най-често се монтира на рамата, шасито или бронята.
Има ли разлика между телфер и лебедка?
Телферите се задвижват от електрически ток и биват въжени и верижни. Лебедките могат да бъдат ръчни, електрически и хидравлични.
Moto-Tool - първият ротационен мултитул
Първият ротационен мултитул Moto-Tool е бил изобретен официално през 1935 г. Използван е за различни цели като пробиване, оформяне, заточване и т.н.